-
Siti 'Aisyah Tajudin bagi aku resipi kek coklat weh.yg simple2.haha
.......................................................................................................Assalamualaikum...okey,,buat pertama kalinya blog aku dapat permintaan. Waa,,terharu lah.. Haha.. Buat kawan aku, aisyah..terima kasih. Post kali ni khas untuk kau ye.. (^,^)siape suka kek coklat?? angkat tangan...BROWNIES SPECIAL
Jom belajar cara-cara buat kek ni okay.. Jangan tahu beli je..Bahan A1 cawan susu cair1 cawan buttercup cair1 cawan air panas2 cawan gula perangBahan B [kacau rata]2 biji telur gred B1 sudu kecil esen vanillaBahan C [ayakkan]2 cawan tepung gandum1 cawan serbuk koko (van houten)1 sudu kecil baking powder1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara membuatnya1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.2. Kacau bahan A sehingga sebati.3. Masukkan bahan B dan kacau rata.4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.5. Sapukan sedikit mentega di permukaan loyang.6. Bakar selama 45 - 50 minit.7. Sejukkan kek dan curahkan topping di atasnya.Cara-cara membuat topping1. coklat masak potong kecil-kecil2. buttercup tu ambil setengah je
Campur semua bahan dalam periuk dan masak dengan api perlahan. Guna kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat. Bila dah suam sikit baru curahkan atas kek tadi.
Ni dia kaedah double boil tu. Periuk yang bawah tu letak air dalam dia. Bahan-bahan semua letak dalam periuk yang atas.Selamat mencuba ye semua. Dah siap pos lah sikit. Nak jugak rasa air tangan korang.Akhir kata, kurangkan manis dalam kek, lebihkan manis dalam senyuman.
Thursday, 23 February 2012
BROWNIES SPECIAL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sodap eeehhhh,, post satu la,, ti aku bg alamat,,mehehe
ReplyDeleteko buat sendiri laa.. penat aq bagi tutorial ni..haha
ReplyDelete