Tuesday, 22 May 2012

TUTORIAL : CARA BUAT BANNER BERGERAK


Assalamualaikum....

Sape perasan Hajar ada tempek banner dekat sebelah kanan sidebar kan. Kan kan kan?? Haha. Hajar baru je belajar buat benda ni hasil daripada korek2 dekat google. Oleh tu, Hajar nak try ajar korang pulak. Entry ni pun penting untuk Hajar jugak. Nanti kalau nak buat banner baru boleh rujuk entry ni balik... 

Buat banner ni tak susah pun. Guna PhotoScape je. Sape yang belum ada, boleh downloada dulu dekat sini. >> Download PhotoScape. Okay, lets starts.

Langkah 1

Bukak photoscape korang dan klik dekat editor. Rujuk gambar bawah.


Langkah 2

1. Lepas dah klik dekat editor tu, korang kena plih folder gambar yang nak.
2. Klik pada gambar pilihan untuk dijadikan banner.
3. Preview gambar dapat dilihat.
4. Ini ruangan untuk mengadjust gambar, contohnya nak tambah gmbar ke, nak tulis pape. Ikut kreativiti masing-masing.
5. Save pada folder yang senang korang nak cari okay. 


Langkah 3

Tengok dekat bahagian atas, ada button AniGif kan? Klik pada button itu okay.
1. Seret gambar yang dah di save tadi ke bahagian atas.
2. Preview banner bergerak korang akan dapat dilihat.
3. Kalau korang nak ubah masa pergerakkan ke, cara banner bergerak ke. Boleh tekan dekat nombor 3 ni.
4. Yeayyy..dah siap. Boleh lah korang save. 


Ehh..nanti dulu. Belum siap sepenuhnya lagi. Untuk letak banner di blog, korang tak boleh terus upload je. Korang kena upload dulu dekat mana-mana tempat storage gambar dan ambil image url yang terhasil. Hajar selalu guna Photobucket untuk dapatkan image url. 

Okay, dah siap pun semuanya.... Inilah hasilnya! Dan..kalau korang baik, bolehlah tolong tempekkan banner Hajar ni dekat sidebar korang ye... :D


http://i1157.photobucket.com/albums/p591/hajar945/anigif-1.gif

Macam mana nak letak banner di sidebar?? Boleh follow tutorial yang ini pula.

~SELAMAT MENCUBA~ 


TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA

15 comments:

  1. b.w here :). tlg bg pndpt kt link nie. http://adorafiq.blogspot.com/2012/05/i-need-your-opinionplease.html

    ReplyDelete
  2. Bagus tutorial ni.. lama dah cari, tutorial ni yang paling senang nak buat...

    ReplyDelete
  3. susah la..pening la paler memikirkan buat banner bergerak..15 jam memikirkan cara nak masukkan file js...boleh sharing xnak masukkan index.html kat blog?

    ReplyDelete
  4. Nak Letak kat sini http://evolutionincome.blogspot.com .Harap dapt membantu

    ReplyDelete
  5. thanks sgt2...terbaikla....follow my blog..klik my profile-->akan npk blog sy :)

    ReplyDelete
  6. Terbaik tutorial awak...mudah fahami

    ReplyDelete
  7. Terbaik tutorial awak...mudah fahami

    ReplyDelete

Dah baca?? Komen okay... Terima kasih daun keladi =)