Saturday, 22 June 2013

Suntikan HPV, baik untuk masa hadapan kita!


Khamis haritu, disebabkan kelas BEL batal, aku, Ona, Aishah, Yana dengan Nisa pergi ambil suntikan HPV dekat Unit Kesihatan. Sepanjang perjalanan "dup dap dup dap". Seram bak hang. Pun begitu aku tetap berlagak macho depan diorang. Sampai-sampai je UK, mak datuk..panjang nya barisan. Baru pukul 9 rasanya time tu. Okay, takpa-takpa, kita ambil je borang, kita beratur ye hajar. Masa dalam barisan tu, muka aku dah berubah dah sampai diorang pun perasan. Aku memang pantanglah cucuk-cucuk ni. Cucuk duit dekat mesin ATM tu boleh lah aku layan lagi. Ni cucuk badan. Wekk..haruskah aku buat-buat pengsan?

Akhirnya, sampai jugak turn aku untuk dicucuk. Duduk je atas kerusi, makcik nurse yang garang tu dah mula buka jarum dia. Teringin jugak nak tanya, "Makcik takde perasaan ke main cucuk-cucuk orang ni?" Tapi apakan daya, tak terkeluar pulak soalan tu. Makcik nurse tu suruh aku kendurkan otot bahu, tegang sangat katanya. Nanti cucuk sakit. Fuhhh fuhh...bernafas dengan baik hajar, jangan pandang jarum, pandang tempat lain. *cuk* Awww...boleh rasa jarum tu masuk lengan. Boleh rasa ubat dia mengalir. Takpa hajar, tutup mata tutup mata. Tiba-tiba. "Dah siap" Eh??? da keluar dah jarumnya? 

Balik dari UK, tangan kiri kitaorang berlima dah macam tak berfungsi pun ada jugak gayanya. Tak boleh angkat barang. Tak boleh dilanggar. Tak boleh angkat tinggi-tinggi. Tak boleh buat itu ini sesuka hati. Masing-masing tersangatlah mengambil berat dengan tangan masing-masing. Keesokkan harinya, aku pun demam. Tapi normal lah tu. Harini aku dah sihat! 

Teringat kata-kata makcik nurse "22 hb 7 datang ambil dos kedua ye" o.0??? 

*untuk keterangan lanjut tentang suntikan HPV ni, korang bolehlah baca dekat internat. Aku malas nak tulis. Hiii...bye!



TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA

1 comment:

  1. Nice entri ! hye rakan blogger , ain dtg singgah sini dan komen, singgah lah blog ain
    BLOG AIN DISINI
    follow jugak,nak mintak klik LIKE : LIKE LIKE LIKE ;)

    ReplyDelete

Dah baca?? Komen okay... Terima kasih daun keladi =)